Vaatdiagnostiek
Enkel-arm-index en teendrukmeting
Vaatdiagnostiek wordt steeds belangrijker voor de podotherapeut. Vooral bij mensen met diabetes is vaatonderzoek binnen de praktijk onmisbaar. Bij diabetes heeft u een grotere kans op een verminderde doorbloeding van en naar uw benen en voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. Uw huid kan daardoor sneller kapotgaan en wondjes genezen langzaam of soms zelfs niet. Dit noemen we perifeer arterieel vaatlijden. Vaatlijden kan ook ontstaan zonder dat u diabetes heeft. U loopt een groter risico op vernauwing van uw bloedvaten door:
- roken
- te weinig lichaamsbeweging / overgewicht
- diabetes
- hoge bloeddruk /hoog cholesterolgehalte
Wanneer een vaatonderzoek?
Als u voor diabetische voetzorg bij ons onder behandeling bent, controleren wij bij elk periodiek bezoek uw slagaderen met de doppler. Bekijk het filmpje hoe een doppleronderzoek eruitziet.
Wanneer de doppler lijkt af te wijken, nemen wij contact op met de praktijkondersteuner van uw huisarts of uw diabetesverpleegkundige. Deze kan dan, indien gewenst, zelf een enkel-arm index uitvoeren, of u hiervoor naar ons verwijzen. Indien u een wond aan uw voet heeft, zal de podotherapeut mogelijk een teendrukmeting uit willen voeren.
Bent u geen diabetespatiënt? U mag bij ons altijd zelf vragen om vaatdiagnostiek wanneer u denkt dat u last heeft van vaatlijden of etalagebenen.
Wat is een enkel-arm-index?
Uw slagaders in uw benen/voeten worden gecontroleerd op een goede doorbloeding. Dit doet de podotherapeut met een Doppler. Is de doppleruitslag afwijkend en is er een vermoeden voor vaatlijden? Dan kan een enkel-arm-index gedaan worden. De enkel-arm-index is een maat om te bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. De gemeten bloeddruk in de enkel wordt vergeleken met de bloeddruk gemeten aan de arm. De verhouding tussen deze twee metingen is de enkel-arm-index.
Podotherapie Reggestreek beschikt over de Huntleigh Abilitity. Dit is een automatische enkel-arm-indexmeter. U hoeft vooraf niet eerst 10-15 minuten stil te liggen en u kunt gewoon uw kleding dragen. Het apparaat berekent binnen 3 minuten nauwkeurig uw enkel-arm-index. Bekijk het filmpje om te zien hoe een enkel-arm-index eruitziet.
Wat is een teendrukmeting?
Een teendrukmeting is een onderzoek naar de bloeddruk in de tenen. Een teendrukmeting wordt gedaan als de enkel-arm-index niet te bepalen is. Bijvoorbeeld bij wonden op het onderbeen, de enkel of wanneer er aan de uitslag van de enkel-arm-index getwijfeld wordt. Bij diabetespatiënten is een teendrukmeting betrouwbaarder dan een enkel-arm-index. De teen-arm-index is ook een maat om te bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van de benen. De gemeten bloeddruk aan de teen wordt vergeleken met de bloeddruk gemeten aan de arm. De verhouding tussen deze twee metingen is de teen-arm- index. Bekijk het filmpje om te zien hoe een teendrukmeting eruitziet.