De Podotherapeut – Onbekend Maakt Onbemind
Wanneer op straat aan 100 willekeurige mensen gevraag zou worden wat een podotherapeut is, zullen er waarschijnlijk 90 zeggen dat ze geen idee hebben.
Uit onderzoek is gebleken dat 57% van de Nederlanders tijdens zijn leven een of meerdere keren last van voetproblemen krijgt. Dat zijn ruim 9,5 miljoen Nederlanders!
Ter vergelijking: ieder jaar gaan ruim 3 miljoen mensen naar de fysiotherapeut vanwege aandoeningen aan hun spieren of gewrichten. Dat is ‘maar’ 17,6% van alle Nederlanders. Maar iedereen weet wat een fysiotherapeut is en met welke klachten men daar terecht kan.
Hoe kan het dan toch dat mensen niet bekend zijn met de behandelmogelijkheden van de podotherapeut?
Geen idee. Misschien komt het omdat het beroep van fysiotherapeut al jaren bestaat en het beroep podotherapeut pas sinds 1982 wettelijk erkend is. Of misschien komt het omdat het beroep van podotherapeut zo breed is? Bij podotherapie wordt vaak aan ‘steunzolen’ gedacht. Maar de podotherapeut doet zoveel meer dan alleen maar het maken van zolen!
Het antwoord is vrij simpel: in principe bij alle klachten aan uw voeten, enkels, benen en knieën. Maar ook bij heup – en rugklachten kan de podotherapeut wellicht iets voor u betekenen. Wanneer uw voeten verkeerd belast worden, kunnen er allerlei klachten ontstaan. De podotherapeut onderzoekt hoe u staat en loopt, hoe uw houding is en bedenkt een oplossing voor uw klachten. Maar ook behandelend een podotherapeut bijvoorbeeld ingegroeide teennagels. En voetwonden bij diabetes patiënten. Of een lastige likdoorn kan de podotherapeut voor u verwijderen en een oplossing zoeken zodat de likdoorn ook weg blijft.
De podotherapeut kan ook tapen. Of u van advies voorzien welk soort (sport)schoenen het beste voor u zijn. Ook kan de podotherapeut u begeleiden bij het opbouwen van sport na klachten. Wist u dat podotherapie, net als fysiotherapie, vaak volledig/gedeeltelijk vergoed wordt uit uw aanvullende verzekering?
Recommended Posts