Artrose knie
Gonartrose
Het kniegewricht bestaat uit drie botstukken: het scheenbeen, het dijbeen en de knieschijf. Deze botstukken passen precies op elkaar. Ertussen zit kraakbeen. Hierdoor kunnen de botstukken ten opzichte van elkaar bewegen. Wanneer er sprake is van artrose dan is het kraakbeen beschadigd. Het kraakbeen wordt minder in kwaliteit en uiteindelijk zal het verdwijnen. Daarnaast wordt het bot dikker op de plek waar het kraakbeen minder wordt.
Artrose in de knie kan op elke leeftijd voorkomen. Helaas is het zo dat het lichaam geen nieuw kraakbeen kan aanmaken. Het kraakbeen dat verdwenen is, komt niet meer terug. Hierdoor kunnen altijd pijnklachten blijven bestaan of verergeren.
Ontstaan
Artrose is een chronische ziekte die steeds ernstiger kan worden en op den duur steeds meer klachten kan geven. Klachten door artrose zullen daarom vaak in zekere mate aanwezig blijven, want artrose is (nog) niet te genezen. Artrose kan op alle leeftijden voorkomen. Op oudere leeftijd ontstaan vaak pas klachten, maar de kwaliteit van het kraakbeen is al jaren aan het verslechteren. De precieze oorzaak voor het ontstaan van knieartrose is onduidelijk. Er zijn wel een paar oorzaken aan te wijzen die het proces kunnen versnellen. Dit zijn:
- langdurig lichamelijk zwaar werk
- erfelijke aanleg
- geslacht, artrose komt twee tot drie keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen
- breuken en beschadigingen
- sporten die de gewrichten sterk belasten
- reuma
- standsverschillen: bijvoorbeeld X-benen of O-benen
- beenlengteverschil
Symptomen
In eerste instantie hoeven er geen klachten te zijn. Klachten komen vaak langzaam opzetten. Vooral bij het opstaan uit bed ’s ochtend voelt de knie stijf aan en zijn er pijnklachten. Meestal komen klachten bij vlagen opzetten, de ene dag zijn de klachten erger dan de andere. Soms lijkt het weer van invloed te zijn; bij warmer weer of een lagere luchtvochtigheid hoort de podotherapeut vaak dat er minder klachten zijn. Maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.
In de loop van de tijd kunnen de klachten erger worden. De pijn kan vaker aanwezig zijn en steeds verergeren. Ook kan er een instabiel looppatroon ontstaan en kunt u niet meer alles doen, omdat de knie niet meer wil. Fietsen en traplopen geven ook vaak klachten. Soms kunt u ook wakker worden van de pijnklachten. De symptomen die iemand heeft, komen niet altijd overeen met de beschadiging van het kraakbeen. Met andere woorden: soms kunnen er forse pijnklachten zijn bij ‘slechts’ lichte kraakbeenschade.
Podotherapie
Kraakbeen dat verdwenen is, kan de podotherapeut niet terug halen. De podotherapeut kan wel invloed hebben op de stand van de voeten en de benen, waardoor pijnklachten minder kunnen worden. Als uw voet tijdens het lopen te veel naar binnen knikt (overproneert) of juist naar buiten zakt (supineert), dan heeft dit ook effect op de knie. De knie zal dan ook meer naar binnen of naar buiten draaien. Hierdoor wordt de knieschijf dan naar binnen of naar buiten getrokken.
De podotherapeut kan dan podotherapeutische zolen aanmeten. Hiermee kan de stand van uw voeten veranderd worden. Zo kan de stand en beweging van de knie beïnvloed worden en kunnen klachten die horen bij artrose in de knie verminderen. Dit heet een conservatieve behandeling (zonder chirurgische ingreep).
Het is verstandig om stevige schoenen te dragen bij knieartrose. De podotherapeut geeft u graag persoonlijk schoenadvies. Als het nodig is, zal de podotherapeut contact opnemen met uw/een fysiotherapeut om samen u te behandelen. Als uw knie echt helemaal versleten is, is er geen andere mogelijkheid dan een nieuwe knie. Dit is een operatieve behandeling. Hier kunt u een korte film bekijken over hoe artrose in de knie ontstaat en hoe het plaatsen van een nieuwe knie gaat.