Heupartrose
Coxartrose

Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht achteruit. Het kraakbeen wordt zachter, dunner en brokkelig. Dit zorgt voor vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Artrose is een vorm van reuma en kan in alle gewrichten voorkomen. In bepaalde gewrichten komt artrose vaker voor, zoals in de nek, de onderrug, de heupen, de knieën en de grote teen. Artrose komt veel voor, ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose in één of meerdere gewrichten.

Artrose is een chronische ziekte die steeds ernstiger kan worden en op den duur steeds meer klachten kan geven. Klachten door artrose zullen daarom vaak in zekere mate aanwezig blijven, want artrose is (nog) niet te genezen. Artrose kan op alle leeftijden voorkomen.

Heupartrose Podotherapie Reggestreek Rijssen

Ontstaan

Bij heupartrose zit er minder kraakbeen tussen de kop van het bovenbeen (femur) en het bekken. Mogelijke oorzaken van artrose in de heup zijn:

  • langdurig lichamelijk zwaar werk
  • erfelijke aanleg
  • geslacht, artrose komt twee tot drie keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen
  • breuken en beschadigingen
  • sporten die de gewrichten sterk belasten
  • heupdysplasie
  • reuma
  • standsafwijking: bijvoorbeeld X-benen of O-benen
  • beenlengteverschil

Symptomen

Vooral bij het opstaan uit bed ’s ochtend voelt de heup stijf aan en kan deze pijnlijk zijn. Als de heup gedraaid wordt of het been naar buiten bewogen wordt, geeft dit vaak pijn in de heup.

Pijn door heupartrose wordt meestal in de lies gevoeld. Vaak is de exacte oorzaak van heupartrose niet bekend.

Op oudere leeftijd ontstaan vaak pas klachten, maar de kwaliteit van het gewricht is al jaren aan het verslechteren.

Podotherapie

Als uw voeten te veel naar binnen of naar buiten zakken kan dit effect hebben op uw klachten. Als uw voet tijdens het lopen te veel naar binnen knikt (overproneert) of juist te veel naar buiten zakt (supineert), dan heeft dit ook effect op de heup. Het bovenbeen en de heup zal dan ook meer naar binnen of juist naar buiten draaien.

De podotherapeut kan dan podotherapeutische zolen aanmeten. Hiermee kan de stand van uw voeten veranderd worden. Zo kan de beweging en stand van de heup beïnvloed worden en kunnen klachten die horen bij heupartrose verminderen.

Het is verstandig om stevige schoenen te dragen. De podotherapeut zal u schoenadvies op maat geven. Als u een beenlengteverschil heeft (bijvoorbeeld doordat u aan een kant al een nieuwe heup heeft), dan kan er een hakverhoging in of onder de schoen geplaatst worden. Zo zorgen wij ervoor dat uw benen gelijk belast worden en u weer recht staat. Als het nodig is, zal de podotherapeut contact opnemen met uw/een fysiotherapeut of oefentherapeut om samen u te behandelen. Het is belangrijk om te blijven bewegen. Hieronder vindt u twee oefeningen die u thuis kunt doen, maar wij raden aan altijd onder begeleiding te trainen.

Platvoet Overpronatie Voet Podotherapie Reggestreek Rijssen

Maak een afspraak met een van onze specialisten!