Kindervoeten

Heeft u vragen over de stand van de voeten van uw kind? Of klaagt uw kind regelmatig over pijn in zijn of haar benen of voeten? Struikelt uw kind meer dan andere kinderen en slijten de schoenen sneller dan normaal? Soms heeft de kindervoet een beetje hulp nodig. Wij helpen uw kind een stap vooruit.

Wanneer is het verstandig om naar de podotherapeut te gaan met uw kind?

  • Wanneer uw kind overmatig struikelt
  • Bij niet lang kunnen of willen lopen
  • Wanneer uw kind motorisch niet goed mee kan komen met leeftijdgenootjes
  • Bij pijn tijdens of na het sporten
  • Bij vermoeidheid in de voeten en/of benen
  • Wanneer uw kind pijnklachten heeft aan de voeten, enkels, benen, knie, heup of rug.
  • Bij een afwijkende / kromme stand van de tenen
  • Bij een ingegroeide nagel

De kindervoet kan niet worden vergeleken met de volwassen voet. Op deze pagina vertellen wij u over de normale ontwikkeling van een kindervoet.

Vragen over de stand van de voeten van uw kind?

Of heeft uw kind klachten?

Maak een afspraak voor een gratis voetencheck!

Leeftijd 0-2 jaar

In de leeftijd van 0 tot 2 jaar zijn nog niet alle botstructuren in de kindervoet aanwezig. Ook werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te spelen en te trappelen met hun voetjes. Zorg ervoor dat het trappelen niet belemmerd wordt door te kleine schoentjes of te strakke sokjes. Onder een babyvoetje zit een dik vetkussen. Hierdoor ziet de voet er ‘plat’ uit. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat er langzaam een voetholte.
Gemiddeld rond de 10-18 maanden oud zal uw kindje gaan staan en lopen. Dat doet het wanneer de voet- en beenspieren hier klaar voor zijn. Het lopen op blote voeten of op sokjes binnenshuis helpt kindervoeten normaal te groeien en spierkracht te ontwikkelen. Buitenshuis zullen de babyvoetjes natuurlijk wel beschermd moeten worden. Dit kan met lichtgewicht, flexibele schoentjes die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit maakt het lopen makkelijker.

Leeftijd 2-6 jaar

In de leeftijd van 2 tot 6 jaar kan de stand van de benen door het staan en lopen geleidelijk veranderen. Eerst staan de voeten uit elkaar met de benen in O-stand. Rond het tweede jaar kan, soms zelfs vrij plotseling, een X-stand van de benen ontstaan. In de leeftijdsgroep tussen de 2 en 6 jaar komen X-benen vaak voor. Ook zijn de voeten van een kind in de leeftijd van 2-6 jaar vaak nog erg ‘plat’. Meestal corrigeert deze stand zich na het zesde jaar vanzelf.

Kindervoeten ontwikkelen zich in deze fase voortdurend. Het is daarom verstandig om de schoenmaat en de maat van de sokken iedere twee tot drie maanden te controleren. Om de voeten voldoende ruimte te geven om goed te kunnen groeien, kan het nodig zijn de schoenen en sokken regelmatig te vervangen voor een grotere maat.

Ontwikkeling van kindervoeten Podotherapie Reggestreek Rijssen

Leeftijd 6-8 jaar

Wanneer een kind tussen de 6 en 8 jaar oud is, herstelt normaal gesproken de X-stand van de benen naar een neutrale stand. De voeten en benen horen nu recht te staan en kindervoeten zouden een normale voetboog moeten hebben. Gebeurt dit niet of niet snel genoeg, dan kan een behandeling nodig zijn. Als het ene been van uw kind meer naar binnen staat dan het andere been, of als één voet platter is dan de andere voet, dan wordt dit als afwijkend gezien.

Groeipijn

Ongeveer 10% van de kinderen tussen de 4-14 jaar heeft last van groeipijn. Tijdens of na een groeispurt kunnen de spieren korter zijn dan de botten. Hierdoor ontstaat een (tijdelijke) spierverkorting.

Groeipijnen zijn vervelend, maar kinderen groeien hier weer overheen.

Schoenentips

Op het moment dat uw kind echt gaat lopen, heeft de kindervoet een geschikte schoen nodig die voldoet aan:

  • een stevig goed omsloten contrefort (hielpartij)
  • hoge wreefsluiting met veter of klittenband om schuiven te voorkomen
  • er moet 1 cm ruimte bij de tenen over zijn zodat de voet goed af kan wikkelen
  • juiste breedte
  • geen hak of een lage brede hak
  • een buigzame loopzool

Er bestaat helaas niet één schoen die geschikt is voor alle kindjes. De podotherapeut zal tijdens het onderzoek gericht schoenadvies passend bij de voeten van uw kind geven.

Advies voor ouders

Lopen is de beste voettraining. Op blote voeten lopen is erg goed voor de ontwikkeling van kindervoeten. Binnenshuis kunt u uw kindje prima op blote voeten of sokjes laten lopen. Het is wel verstandig om uw kindje buitenshuis schoentjes aan te trekken zodat de voetjes beschermd worden tegen vuil.
Kinderen hebben vaak een vrij hoge pijngrens. Ze geven niet altijd aan wanneer zij pijn hebben. Vaak geeft een plotseling veranderd looppatroon aan dat uw kind ‘naar een pijn loopt’. Wanneer kinderen pijn in hun voeten of benen aangeven, verzinnen ze dit meestal niet. Neem uw kind serieus en houdt in de gaten wanneer, waar en hoeveel pijn er is.
Wanneer een kind klaagt over pijn in de voeten of benen of wanneer het opvalt dat een kind vaak struikelt, is er een reden tot onderzoek. Let dus altijd goed op het lopen van uw kind en neem bij aanhoudende problemen contact op met de podotherapeut. Elke maand organiseren wij een gratis adviesspreekuur in combinatie met de kinderfysiotherapeut van Fysio Haarstraat. Meld uw kindje hier snel voor aan!

Maak een afspraak met een van onze specialisten!