Orthese

Hamertenen, klauwtenen en tenen die scheef staan kunnen klachten geven. Deze klachten kunnen vaak goed behandeld worden met een orthese. Een orthese is een teenstukje gemaakt van siliconen. Dit teenstukje kan drukplekken en wrijving op of tussen uw tenen verminderen of soms helemaal voorkomen. Een teenorthese wordt met de hand gemaakt. Hierdoor past deze precies op uw voet. Een teenorthese kan gemaakt worden van verschillende soorten siliconen. Het ligt aan de stand van uw tenen en welke klachten u heeft, welk siliconenmateriaal de podotherapeut kiest. Hierdoor lukt het vrijwel altijd om een teenorthese te maken die past bij uw klachten.

Wanneer u één of meerdere tenen mist (bijvoorbeeld na amputatie), kan met een prothese de ruimte in de schoen opgevuld worden zodat de stand van de andere tenen niet verandert.

Wanneer kan een orthese helpen bij pijnklachten?
Een teenorthese kan goed helpen bij drukplekken en wrijving tussen of op de tenen. Bijvoorbeeld bij een likdoorn tussen de tenen. Of bij tenen waarbij het topje op de grond komt. Soms is het mogelijk de stand van de tenen te corrigeren. Ook kan een teenorthese soms helpen bij Mortonse neuralgie.

Soorten orthese

Het hangt van uw klachten en de stand van de tenen af welke soort het meest geschikt voor u is. De podotherapeut heeft verschillende soorten siliconen in diverse hardheden. Daarmee kan de podotherapeut het voor u geschikte teenstukje maken.

Corrigerende teenorthese
Als de tenen nog soepel genoeg zijn, kan een teenorthese worden gemaakt die de stand van de tenen corrigeert (voor zover mogelijk). Deze wordt meestal van een vrij harde siliconen gemaakt.

Beschermende teenorthese
Als de tenen stijf zijn of wanneer u last heeft van pijnlijke ‘knobbels’, kan een siliconen teenorthese gemaakt worden om de pijnlijke plekken te ontlasten. Deze wordt meestal van een zacht siliconen materiaal gemaakt.

Combinatie teenorthese
Het is soms ook mogelijk om een corrigerende teenorthese te maken die ook pijnlijke drukplekjes ontlast.

Gebruiksadvies orthese

  • Een teenorthese mag geen pijn doen. Ook mag de orthese niet irriteren als u deze draagt.
    Controleer daarom de eerste dagen uw voeten goed op roodheid, drukplekjes of blaren.
  • Mocht u dergelijke zaken constateren, neem dan contact met ons op om een afspraak te maken zodat de orthese gecontroleerd en – indien nodig – bijgewerkt kan worden.
  • U kunt de orthese het beste met twee handen tussen uw tenen doen. Of laat dit door iemand doen. Wees voorzichtig, de orthese scheurt makkelijk als er hard aan getrokken wordt.
  • U mag de orthese elke dag voorzichtig wassen met water en zeep.
  • De orthese kunt u ’s nachts bewaren in een bakje met talkpoeder.
  • Beschadiging of een scheurtje in de orthese kan meestal snel door ons worden hersteld. U kunt uw orthese, zonder afspraak, even bij ons afgeven.

Schoenadvies

  • Koop de juiste lengte – en breedtemaat schoenen.
  • De tenen moeten genoeg ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen.
  • Let op dat er geen stiksels of naden en versieringen op en in de schoen lopen ter hoogte van de tenen of knobbels.
  • Zorg voor een goede sluiting op de wreef, liefst een vetersluiting. De sluiting mag niet knellen of irriteren.
  • Neem geen instapschoen. Een instapper heeft weinig houvast om de voet/wreef, waardoor u ‘hak in hak uit’ gaat. Hierdoor worden instappers vaak een maat kleiner (te klein) gekocht. En dan komen de tenen en nagels dan weer in de knel.

Maak een afspraak met een van onze specialisten!