Pijn buitenkant heup / slijmbeursontsteking heup
Trochanter major pijnsyndroom
Bursitis trochanterica
Pijn aan de buitenkant van de heup wordt ook wel het trochanter major pijnsyndroom genoemd. Bij het trochanter major pijnsyndroom is de buitenkant van de heup pijnlijk. Deze klacht is genoemd naar een uitsteeksel van het bot van het bovenbeen: de trochanter. Aan dit botuitsteeksel zitten pezen vast. Ook zit er een slijmbeurs. Die zorgt ervoor dat de pezen niet over elkaar en over het bot schuren. Het trochanter major pijnsyndroom kan ontstaan door een ontsteking in de slijmbeurs, ontsteking van een pees, een scheur in een pees of een verkalking in een pees. Veel mensen ervaren pijn in de heup na het wandelen. De pijnklachten worden vaak erger als u loopt of als u op de heup ligt. ’s Nachts is de pijn vaak erger dan overdag. Meestal gaat de pijn met een paar weken rust vanzelf over. Het trochanter major pijnsyndroom komt vaker voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Het komt ook vaker voor bij sporters.
Ontstaan
Het is niet precies bekend waardoor het trochanter major pijnsyndroom wordt veroorzaakt. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken die samen de klachten kunnen veroorzaken:
- overbelasting van een pees die aan het botuitsteeksel vastzit
- ontsteking/verkalking van een pees
- ontsteking van de slijmbeurs (bursitis trochanterica)
- slijtage/artrose van het heupgewricht (dit geeft meestal liespijn)
- snapping hip: u voelt een ‘knap’ in uw heup als u uw been beweegt. De kans op een snapping hip is groter bij mensen met een beenlengteverschil en bij hardlopers.
- afwijkende voetstand: X-benen of O-benen
- beenlengteverschil
- verminderde/afwijkende spierkracht van de heupspieren
- verkeerde belasting/overbelasting
Symptomen
Bij het trochanter major pijnsyndroom is er sprake van pijn aan de zijkant van uw heup. Meestal zit de pijn rondom het botuitsteeksel bovenaan de buitenkant van het bovenbeen. De pijn kan weken tot maanden aanwezig zijn.
De pijn kan uitstralen naar de zijkant van het hele bovenbeen tot aan de knie. Ook kunnen er pijnklachten zijn in de onderrug of bil. Bij lopen kunt u de pijn voelen.
Ook als u op de heup ligt kan dit pijn geven. Hier kunt u ’s nachts wakker van liggen.
Als de slijmbeurs (bursitis trochanterica) in de heup ontstoken is, kunt u een constante pijn voelen aan de buitenkant van de heup. Soms is er ook zwelling op deze plek.
Bursitis voelt vaak aan als een zeurende pijn die vaak erger wordt na belasting. Opstaan uit bed en traplopen kan pijnlijk zijn. De pijnklachten verergeren vaak na belasting.
Podotherapie
Wanneer uw voeten te veel naar binnen of naar buiten zakken kan dit effect hebben op uw klachten. Als uw voeten tijdens het lopen te veel naar binnen knikken (overproneren) of juist te veel naar buiten zakken (supineren), dan heeft dit ook effect op de heupen. Het bovenbeen en de heup zal dan ook meer naar binnen of juist naar buiten draaien. Bij pijn aan de buitenkant van de heup is er vaak sprake van O-benen waarbij de voet te veel naar buiten zakt (supineert).
De podotherapeut kan dan podotherapeutische zolen aanmeten. Zo kan de stand van uw voeten veranderd en de beweging in de heup beïnvloed worden. Op deze manier kunnen uw heupklachten opgelost of verminderd worden. Bij een slijmbeursontsteking zal de podotherapeut de balans van de spieren rondom het heupgewricht verbeteren. Als u een verkeerde voetstand heeft en/of een beenlengteverschil, dan kunnen er podotherapeutische zolen gemaakt worden om dit op te lossen.
De podotherapeut zal u een persoonlijk schoenadvies geven. Bij een beenlengteverschil kan er een hakverhoging in of onder de schoen geplaatst worden. Zo zorgen wij ervoor dat uw benen gelijk belast worden.
Als het nodig is, zal de podotherapeut contact opnemen met uw/een fysiotherapeut of oefentherapeut om samen u te behandelen. Hieronder vindt u twee filmpjes met oefeningen voor de heup die u thuis kunt doen, maar wij raden aan altijd onder begeleiding te trainen.