Sinus tarsi syndroom
Zenuwinklemming buitenzijde enkel
Het sinus tarsi syndroom is een andere naam voor een zenuwinklemming aan de buitenzijde van de enkel. De sinus tarsi is een soort tunneltje aan de buitenkant/bovenkant van de voet, net onder de enkel. Door dit tunneltje lopen onder andere zenuwen en bloedvaten. U kunt het vergelijken met carpaal tunnel syndroom in de pols.
Het sinus tarsi syndroom geeft pijn rondom de buitenkant van de enkel. Vooral bij platvoeten of bij voeten die naar binnen kantelen (overproneren) komt het sinus tarsi syndroom voor. Het weefsel dat in de sinus tarsi ligt, met name de zenuwen, kunnen in de knel komen als de voet naar binnen kantelt tijdens het lopen.
Ontstaan
Als uw voeten naar binnen kantelen tijdens het lopen, kunnen de zenuwen die door de sinus tarsi lopen ingeklemd raken. Bij elke stap ontstaat dan opnieuw een inklemming van de zenuwen. Na een tijdje raken de zenuwen geïrriteerd en ontstaan er pijnklachten.
Het sinus tarsi syndroom komt vaker voor als u regelmatig door uw enkel zwikt. Sommige sporten geven ook meer kans op het krijgen van het sinus tarsi syndroom. Zoals volleybal, basketbal, korfbal en dansen.
Mensen met overgewicht en mensen met reumatoïde artritis hebben ook meer kans op klachten van de zenuwen in de sinus tarsi.
Symptomen
Bij het sinus tarsi syndroom ontstaat vaak een stekende en brandende pijn aan de buitenzijde van de enkel. Ook kan sinus tarsi syndroom een doof, tintelend of prikkelend gevoel geven doordat de zenuwen geïrriteerd zijn.
De pijn ontstaat meestal bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen.
Podotherapie
Vaak ontstaat het sinus tarsi syndroom door een verkeerde stand van de voet. De podotherapeut zal de stand van uw voeten onderzoeken. Als uw voeten te veel naar binnen kantelen, kan de podotherapeut podotherapeutische zolen voor u maken. Zo wordt de kanteling van de voet naar binnen verminderd en krijgen de weefsels in de sinus tarsi rust.
Ook is het belangrijk om stevige schoenen met een stevige hielpartij (contrefort) te dragen. De podotherapeut zal u een persoonlijk schoenadvies geven.
Als het nodig is, zal de podotherapeut een fysiotherapeut inschakelen om u samen te behandelen.