Slippers – okay of geen goed idee?
Zodra de eerste zonnestralen tussen de wolken door piepen zien we ze weer overal in het straatbeeld verschijnen: de slippers. De keuze is reuze: in alle kleuren, modellen en maten zijn deze verkrijgbaar. Als podotherapeut krijg ik erg vaak de vraag of slippers kwaad kunnen voor de voeten. Het antwoord daarop is even kort als duidelijk: ja.
Na de zomervakantie ziet de podotherapeut steevast patiënten met klachten door het dragen van slippers. Door het dragen van slippers kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals achillespeesklachten of scheenbeenvliesontsteking. Ook is de kans op breuken van met name de tenen groter doordat de voet niet beschermd is bij stoten. Maar de meest geziene klacht in de podotherapiepraktijk ten gevolge van het dragen van slippers is het zogenoemde ‘hielspoor’; een ontsteking/irritatie van de peesplaat onder de voet (fasciitis plantaris).
In eerste instantie lijken deze kwalen niet zo shockerend, maar houdt er echter rekening mee dat deze aandoeningen niet zomaar met een paar pillen zijn opgelost. Het kan maanden kan duren voordat de klachten echt over zijn. Op dat moment realiseert men zich vaak pas hoe afhankelijk u eigenlijk van uw voeten bent.
Maar hoe zit het dan met de slippers/gezondheidssandalen met het ‘goede’ voetbed?
Hoe je het ook went of keert: een slipper is niet vergelijkbaar met een goede schoen qua eigenschappen. Bij het afwikkelen van de voet komt de hiel omhoog tijdens de zogenoemde ‘hiellift’ om het ene been voor het andere te kunnen zetten. Op het moment dat de hiel omhoog komt, staat de slipper nog op de grond om er vervolgens achteraan te ‘klapperen’. Dit is ook het typische geluid wat te horen is bij het dragen van slippers. Vanaf het moment dat de hiel omhoog komt heeft het voetbed van de slipper een mindere functie, simpelweg omdat er geen direct contact meer is met de voet.
Ook neemt men op slippers kortere stappen en wikkelt de stap niet goed af. Dit zal zeker gelden voor mensen die door de bouw van hun voeten al moeilijker lopen op slippers. Tevens zakt de hiel vaak van de slipper af omdat deze geen steun geeft; let er maar eens op bij willekeurige mensen op straat die op slippers lopen. Slippers met een voetbed zullen tijdens het gaan meer steun geven dan een plat slippertje, zodat men minder snel van de slipper glijdt. Wat daarnaast een probleem is bij het dragen van slippers, is het klauwen van de tenen. Om de slipper aan de voet te houden, gaan de tenen automatische klauwen. Hierdoor komt er veel trekkracht op de pezen van de tenen en op de peesplaat onder de voet waardoor deze geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt, met pijnklachten tot gevolg. Met een forse peesplaatirritatie/ontsteking kunt u wel anderhalf jaar zoet zijn voordat deze klachten weer over zijn.
Wanneer er een korte periode op slippers gelopen wordt en dit afwisselt met goede schoenen, kan het dragen van slippers vaak weinig kwaad. Maar wie de meeste tijd op slippers loopt, is echt verkeerd bezig. In het Verenigd Koninkrijk is onderzoek gedaan naar het aantal aandoeningen welke veroorzaakt waren door het dragen van de slippers en de kosten welke hiermee gemoeid waren. Hieruit bleek dat er, alleen al in het Verenigd Koninkrijk in 2012, zo’n 200.000 klachten en blessures puur door het dragen van slippers veroorzaakt waren. Voor de behandelingen hiervan was ruim $62 miljoen nodig..
Een veel gestelde vraag van patiënten aan de podotherapeut is: ‘Hoe moet dat nou in de zomer met mijn podotherapeutische zolen?’ U kunt op zoek gaan naar een goede sandaal waar het originele voetbed uit kan en waar de podotherapeutische zool ingelegd kan worden. Dit is voor veel mensen met podotherapeutische zolen een goede oplossing, alleen is de keus hierin helaas vaak beperkt. Maar de podotherapeut heeft hier tegenwoordig ook een oplossing voor: perfect op maat gemaakte slippers of sandalen voor een heerlijk loopcomfort. Maar ook hiervoor geldt: het is en blijft een slipper en een slipper of sandaal kan nooit een goede schoen vervangen. Voor lange wandelingen en bij grote belasting wordt u dan ook geadviseerd uw podotherapeutische zolen in uw goede schoenen te gebruiken. Maar voor een warme zomerdag, of gewoon in huis, zijn de podotherapeutische slippers of sandalen een goed en welkom alternatief.
Podotherapeutische slipper waar bij de podotherapeutische zool in het voetbed verwerkt is.