Podotherapeutische zolen in veiligheidsschoenen
De meeste mensen dragen hun veiligheidsschoenen zoals de fabrikant ze gemaakt heeft. Maar soms heeft iemand inlegzolen nodig. Dit kunnen standaard inlegzolen zijn, maar ook podotherapeutische zolen. “Wat maakt het uit,” zult u denken, “zolang ik maar lekker loop!” Maar er komt meer bij kijken dan alleen uw loopcomfort.
Op deze pagina leggen wij u uit hoe de wetgeving hierover in elkaar zit, wat de gevolgen kunnen zijn als u hiervan afwijkt en uiteraard bieden wij u ook een oplossing.
Wetgeving voor het dragen van podotherapeutische zolen in veiligheidsschoenen
In Europa zijn er richtlijnen opgesteld voor veiligheidsschoenen. Deze richtlijnen zijn gebundeld in de EN ISO 20345 (EN345). Hierin is bepaald waaraan veiligheidsschoenen moeten voldoen. Alle producten die verhandeld worden in Europa moeten een CE-markering hebben. Een CE-markering laat zien dat een product aan alle geldende wet- en regelgeving voldoet. Veiligheidsschoenen met een CE-markering zijn getest in de staat zoals ze uit de fabriek komen. Dus met het oorspronkelijke voetbed dat standaard in de schoen zit bij aankoop.
Zodra u de originele inlegzool uit de veiligheidsschoen haalt en uw podotherapeutische zool hiervoor in de plaats doet, wordt dit gezien als een aanpassing aan de schoen. Hierdoor vervalt de CE-markering. Een aanpassing in of aan de veiligheidsschoen zorgt er strikt genomen voor dat u géén goedgekeurde veiligheidsschoenen meer draagt. Dit staat beschreven in eerdergenoemde Europese norm EN-ISO 20345:2011 paragraaf 8.3.
U draagt dan veiligheidsschoenen zonder CE-markering. Feitelijk gezien, draagt u dus gewone schoenen. Dit klinkt vreemd, want de veiligheidsneus zit er nog in en alle andere eigenschappen zijn hetzelfde gebleven. Maar voor de wet draagt u dus géén veiligheidsschoenen meer.
Waarom zijn gecertificeerde podotherapeutische zolen zo belangrijk?
Wanneer u de originele inlegzool van de schoen vervangt, verandert u daarmee bepaalde eigenschappen van de schoen.
De twee belangrijkste risico’s die ontstaan zijn een te kleine restruimte en het verlies van de antistatische eigenschappen.
- De restruimte is de ruimte die overblijft tussen uw tenen en de veiligheidsneus.
Als er iets zwaars op de veiligheidsneus valt, kunnen uw tenen bekneld raken en kunt u zelfs blijvend letsel oplopen. Door het gebruik van een niet-gecertificeerde inlegzool wordt deze restruimte mogelijk aangetast. - De antistatische eigenschappen worden bepaald door de inlegzool en loopzool. Wanneer deze combinatie wordt gewijzigd, wijzigt ook de anti-staticiteit. Heel riskant dus voor werknemers die te maken hebben met (statische) elektriciteit.
Veiligheidsschoenen zijn pas gecertificeerd als de combinatie van de schoen én inlegzool gecertificeerd is.
Door het gebruik van een niet-gecertificeerde inlegzool wordt de restruimte mogelijk aangetast.
Veiligheidsschoenen zonder CE-markering
Zolang er geen ongelukken gebeuren, is er niets aan de hand. Maar als er een bedrijfsongeval gebeurt, is de schade misschien niet te overzien. De aansprakelijkheid van de leverancier van de veiligheidsschoenen vervalt als de CE-markering vervalt. Bij een bedrijfsongeval, loopt u het risico dat u aansprakelijk bent en de verzekering niets uitbetaalt. Dit kan grote (financiële) gevolgen hebben bij een bedrijfsongeval.
Behoudt van de CE-markering
Er zijn een aantal mogelijkheden waarbij de CE-markering wel blijft bestaan. Dit is het geval wanneer er een geprotocolleerde samenwerking is tussen de podotherapeut die uw zolen heeft gemaakt en de leverancier van veiligheidsschoenen. Op deze manier blijven de juiste restruimte en de juiste eigenschappen gewaarborgd en blijft de CE-markering intact. Vraag uw podotherapeut naar de mogelijkheden en meer informatie hierover.